Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Όταν πετάτε τις άδειες συσκευασίες στα σκουπίδια καταλήγουνε στις χωματερές επιβαρύνοντας έτσι το περιβάλλον. Τα υλικά όμως, που είναι φτιαγμένα μπορούν με την ανακύκλωση να αποτελέσουν σημαντικές πρώτες ύλες για πολλά άλλα προϊόντα. Να έχουν δηλαδή μια δεύτερη ζωή! Λειτουργούν κέντρα ανακύκλωσης στα οποία να δώσετε την ευκαιρία αυτή. Τα υπερσύχρονα μηχανήματα που δέχονται δύο ή και περισσότερα υλικά συσκευασιών.

Καραμανώλη Ζωή

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΛΙΓΚΡΙΝ
Το λιγκρίν ήταν ένα ξυλαράκι που είχε μήκος περίπου 20 εκατοστά και πάχος σαν ένα δάχτυλο ανθρώπου. Το έβαζαν να ακουμπά πάνω σε δύο πέτρες που απείχαν λίγο η μια με την άλλη. Ένα παιδί κρατώντας μια στενή σανίδα προσπαθούσε να πετάξει μακριά το λιγκρίν. Τα άλλα παιδιά προσπαθούσαν να το πιάσουν. Αν το έπιαναν με τα δύο χέρια κέρδιζαν 10 βαθμούς, με το δεξί 20 βαθμούς, με το αριστερό 40 βαθμούς και αν το έπιανε κανείς ανάμεσα στα δύο δάχτυλα κέρδιζε 80 βαθμούς. Αν κάποιος στην προσπάθεια του να πιάσει το λιγκρίν τραυματίσει έναν παίχτη χάνει 10 βαθμούς.
Καραμανώλη Ζωή

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Λουκούι
Θέμα: Στόχευση
Υλικά – Μέσα : 1. Τρύπα στο χώμα δίπλα από τοίχο
2. 10 – 20 αμύγδαλα το κάθε παιδί
3. Σημάδι στο χώμα
Υπήρχε ένα παιχνίδι που παίζαν τα παλιά χρόνια όταν τα παιδιά δεν είχαν τα σημερινά παιχνίδια. Το παιχνίδι παίζεται ως εξής: Τα παιδιά έσκαβαν μια μικρή λακκούβα συνήθως δίπλα σε έναν τοίχο. Ένα παιδί παίζει το ρόλο του ταμία. Αυτό αναλαμβάνει να δίνει τα κερδισμένα αμύγδαλα ή να παίρνει τα χαμένα. Τα υπόλοιπα παιδιά αφού αποφασίσουν πόσα αμύγδαλα θα ρίχνουν κάθε φορά ξεκινούν το παιχνίδι. Από μια συγκεκριμένη απόσταση ρίχνουν τα αμύγδαλα προς τη λακκούβα. Όποιος ρίξει τα περισσότερα αμύγδαλα στη λακκούβα παίρνει όλα τα αμύγδαλα που έβαλαν οι άλλοι παίχτες στη λακκούβα.
Ο ταμίας αναλαμβάνει να πάρει τα χαμένα και να δώσει τα κερδισμένα αμύγδαλα. Όποιος μαζέψει τα περισσότερα αμύγδαλα είναι ο νικητής.

Αυκά του Κολόκα
Θέμα: Δρομικό ψυχαγωγικό
Υλικά – Μέσα : 1. Μαντηλάκι
Σ’ αυτό το παιχνίδι τα παιδιά κάθονταν σε ένα μεγάλο κύκλο. Ένα παιδί κρατούσε ένα μαντιλάκι κλεισμένο στα χέρια του και γύριζε γύρω από τα παιδιά τραγουδώντας: «Αυκά – αυκά πουλώ τα, του θκειού μου του Κολόκα που κάμνει κολοκούθκια να τρων τα κουπελλούθκια».
Καθώς γύριζε, προσπαθούσε να ρίξει το μαντίλι πίσω από κάποιο παιδί, χωρίς να το πάρει χαμπάρι. Τα παιδιά είχαν δικαίωμα να ψάχνουν πίσω τους με τα χέρια αλλά δεν μπορούσαν να γυρίσουν το κεφάλι πίσω τους. Το παιδί που το έβρισκε πίσω του το έπαιρνε και έτρεχε το παιδί που του το έριξε και το κτυπούσε με το μαντίλι μέχρι να κάτσει στη θέση εκείνου που πήρε το μαντίλι.
Το παιχνίδι συνέχιζε με το νέο παιδί που κρατούσε το μαντίλι.
Αν ένα παιδί δεν το έβρισκε πίσω του, εκείνος που του το έριξε, αφού έκανε το γύρο των παιδιών το ξανάπιανε και κτυπούσε το παιδί που δεν το βρήκε μέχρι να κάνει ένα γύρο και να ξανακάτσει στη θέση του. Και συνέχιζε πάλι εκείνος που κρατούσε το μαντίλι .

Ανθή Κουρτίδου