Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ενδιαφέρον παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον, με το όνομα honoloko.
«Σε όλη την Ευρώπη, όσοι αγαπούν τα παιχνίδια μπορούν τώρα να παίξουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ένα παιχνίδι, αποκτώντας ταυτόχρονα γνώσεις για το περιβάλλον. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στην Κοπεγχάγη εγκαινίασε το παιχνίδι ηλεκτρονικών υπολογιστών Honoloko, το οποίο διατίθεται στο Διαδίκτυο δωρεάν σε 26 γλώσσες:
Το Honoloko έχει σχεδιαστεί σαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Ο παίκτης, καθώς μετακινείται σε ένα νησί, καλείται συνεχώς να απαντάει σε ερωτήσεις που αφορούν την περιβαλλοντική του συμπεριφορά. Οι βαθμοί κερδίζονται με βάση τις επιλογές του κάθε παίκτη. Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών και στόχος του είναι η ενημέρωση και η αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Νωρίτερα φέτος ο ΕΟΠ δημιούργησε στην ιστοσελίδα του μία πολυγλωσσική Ζώνη για τα Παιδιά με πληροφορίες για το π« Φιλοξενούμε το παιχνίδι στην ιστοσελίδα μας» δηλώνει η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ, Καθηγήτρια Jacqueline McGlade, « αλλά το διαθέτουμε επίσης και σε άλλους περιβαλλοντικούς φορείς και οργανισμούς που επιθυμούν να το συμπεριλάβουν στην δική τους ιστοσελίδα.. Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε ότι το παιχνίδι Honoloko θα εμπνεύσει και τις ιδιωτικές εταιρείες σχεδιασμού παιχνιδιών, ώστε να ενσωματώσουν τα περιβαλλοντικά θέματα στα εμπορικά παιχνίδια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές».

Πατήστε στην παρακάτω διεύθυνση και παίξτε το " οικολογικό παιχνίδι "


http://honoloko.eea.europa.eu/Honoloko.html

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα όνομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Απαγορεύεται κάθε εργασία εκτός από το καθάρισμα των μαγειρικών σκευών από τα λίπη (γι' αυτό και ονομάστηκε "Καθαρή"). Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που φτιάχνουν μόνο εκείνη τη μέρα), και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα κυρίως λαχανικά. Επίσης πετάμε και χαρταετό.
Κούλουμα
Υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρής Δευτέρας».Δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής που αποτελεί εορταστική ανάπαυλα ενώ ταυτόχρονα εορτάζονται τα μεθεόρτια της Αποκριάς και η έναρξη της Τεσσαρακοστής.Οι γιορτάζοντες τα «Κούλουμα» τρώνε άζυμο άρτο «λαγάνες» ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα (ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, χαλβά κ.ά.).Η γιορτή αυτή είναι πανελλήνια και κατ΄ άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ΄ άλλους βυζαντινή. Στη Κωνσταντινούπολη γιορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που συνέρεε σε ένα από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σ΄ εκείνο του ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων».Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τούρκικα η γιορτή ονομάζεται «Μπακλά χουράν» από τη λέξη «μπακλά» που σημαίνει κουκιά.Στην Αθήνα από προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τα Κούλουμα γιορταζόταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου οι Αθηναίοι «τρωγόπιναν» καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του Ήλιου. Οι περισσότεροι χόρευαν από τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους «λατέρνας».Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό κυρίως τσάμικο γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου.Σήμερα τα Κούλουμα γιορτάζονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του «χαρταετού». Ειδικότερα στην Αθήνα με την ιστορική συνέχεια της παρουσίας του ανώτατου άρχοντα τονίζεται ιδιαίτερα η λαογραφική αξία του εθίμου αυτού.
Χαρταετός
Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού.Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της - τα λεγόμενα κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:- τα ζύγια της καλούμπας- τα ζύγια της ουράς- το μέγεθος της ουράςΟι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.